HTML

Karmazsin Macska

A blog órai keretek között készült. A kurzusom teljesítése céljából. E félév témája a web 2.0-ás alkalmazások, ezek közül párról lehetséges, hogy itt közlöm a véleményem, amit majd a dolgozatomba kell majd beleírnom.

Friss topikok

Linkblog

2009.11.23. 18:38 +Kyra+

A netbook kezdete -> Az OLPC

 

„Az Eee PC által elindított lavina gyökere a kurblis OLPC-től ered, de a világ nem hazudtolta meg önmagát és a humanitárius ötlet néhány ugrással zseniális üzletté fejlődött.”

"One laptop per child"

Az OLPC rövidítés jelentése "One laptop per child"

A projekt létrejöttéhez vezető út első komolyabb lépcsőfoka az 1997-ben tartott 2B1 konferencia volt. Az itt megjelent fejlődő országokbeli tanárok, komolya elhatározásra jutottak, mégpedig arra, hogy ledöntsék a korlátokat és áthidalják a határokat. (Mint pl.: fajok, generációk, nemek, nyelvek, osztályok és földrajzi-gazdasági különbségek). Nyolc évvel később, 2005 januárjában a Világgazdasági fórumon bejelentették az OLPC projektet, majd ezt követően, 2005 Novemberében az MIT számítás technikus tudósa, Nicholas Negroponte és Kofi Annan bemutatták a "Children's Machine 1" számítógép prototípusát.

Az akkor még nem is működő koncepciógép még nem laptop formájú volt, külső billentyűzete volt, sőt a kijelzőjére sem volt még fix megoldás, de határozottan állították, hogy hónapokon belül bemutatásra kerülhet egy komplett változat.

 

100 dollár.

 

A fejlesztés fő szempontja az volt, hogy az ár ne lépje túl a 100 dollárt. Az első, tényleg bekapcsolható prototípus 2006-ra készült el, a gyártás beindulása pedig a tervezett 2007 elejéről átcsúszott 2007 őszére. Azonban a 2006 év végére az ár jóval feljebb csúszott, a szervezet ami a fejlesztésen dolgozott ígéretet tett arra, hogy megpróbálja az ára vissza redukálni 100 dollárra. Ezt viszont nem sikerült betartaniuk.

 

Ugyan 2007-ben Uruguay úttörőként rendelt 100 ezer darabot az OLPC XO-ból, majd Peru további 270 ezret, de komoly sikertörténetről a továbbiakban nem számolhat be a szervezet.
AZ elképzelés elején nem tervezték, hogy a fejlett országokban piaci környezetben is értékesítsenek ezekből a gépekből.

 

XO

 

2007-ben elindították egy programot aminek a neve XO - Give one, Get One. A program lényege az volt, hogy a jótékonykodó tömegek vettek egy 400 dolláros gépet, és cserébe egy gépet kapott egy fejlődő országbeli gyermek is.

A többször meghosszabbított kampány során 167 ezer darab gép kelt el összesen, ennek a fele került rászoruló gyermekekhez. A másik fele pedig az USA-ban lelt gazdára.

Idén már csak Kolumbia rendelt 65 ezer darabot.

 

Az Intel beszáll, majd kiszáll

 

Nos, az Intel 2007-ben nagy lelkesedéssel beleszállt a programba, majd amilyen hírtelen belemászott annyira hírtelen távozott is a 2008-as évben. A kiszállás oka, a Negroponte ultimátuma, amelyben arra szólította fel az Intelt, hagyja abba a hasonló elvű Classmate PC fejlesztését, illetve a piacra dobását azokon a területeken ahol az OLPC is kapható. Egyszóval nem akart magának versenytársat. E mellé, még azt követelte az Inteltől, hogy egy komolyabb összeget is dobjon be a szervezet támogatására. Nos, a Negroponte tagadta, hogy ezt állította volna, de még is az Intel kiszállt a projektből.

De nincs minden veszve, ugyanis az Intelen kívül más nagy cégek benne maradtak a projektben.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://youkouneko.blog.hu/api/trackback/id/tr281546887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása