HTML

Karmazsin Macska

A blog órai keretek között készült. A kurzusom teljesítése céljából. E félév témája a web 2.0-ás alkalmazások, ezek közül párról lehetséges, hogy itt közlöm a véleményem, amit majd a dolgozatomba kell majd beleírnom.

Friss topikok

Linkblog

2010.01.25. 19:43 +Kyra+

Notebook áttekintés 2009 főbb pontjai

A 2009-es évben sem történt kimagasló változás a notebookok piacán. Az AMD nem igazán mutatott semmilyen újdonságot, az Intel is csak az olcsó és virtualizáció mentes processzoraival halmozta el a piacot. Hogy milyen is a jelenlegi helyzet? Stagnáló. A nagy elektronikus eszközök et bemutató éves rendezvényeken folyamatosan mutatják be a legújabb netbook, notebook, tablet felhozatalt, azonban kiugró változások nincsenek. Az alap gépek nagy része az Intel processzoraival szereltek, amik ugyan 2 magosak, viszont alapvető hibaként felróható velük szemben hogy nagy részük nem támogatják a virtualizációt még így 2009 év végén sem.

Intel igyekszik kiüríteni a raktárait az új I3, I5, és I7 processzorai számára. Az új mobil processzorokról amit érdemes tudni: mind a 3 széria „2” magos lesz. Az egyik mag a processzorban a grafikus mag, a másik a megszokott processzor. Természetesen a processzor 2-4magos magában.  Ez a jelenlegi trend, hogy a processzort vértezzük fel grafikus maggal is egy tokban, így ugyan a fogyasztásuk valamelyest nő, viszont nem kell különálló grafikus processzort beépíteni, így a költségek önmagukban csökkennek, valamint elméletben gyorsul a grafikus teljesítmény is, hiszen a műveletekhez nem kell egy külön vezérlőn keresztül csatlakoznia a központi egységhez, hanem közvetlenül kapja az utasításokat.

A notebookok nagy része 15”-os kijelzővel szerelt, többségben 16:9-es wide formában. Szokásos felépítés, azonban kezd lemaradni egy-két dolog a gépekről. Eltűnőben van a pcmcia foglalat, helyette van az Expresscard, amily PCIe vezérlőt használ, valamint végre kihalófélben van a modem csatlakozó, amelyet már 5 éve sem használt senki, de még 2009-ben is találkozni vele, pedig a betárcsázós szolgáltatók már eltűntek, a banki szolgáltatások átváltottak net alapú szolgáltatássá, és faxolni is tudunk net alapon. Ideje volt már! Viszont megjelentek, és már lassan alap dologgá válik a 3-nál több USB, a HDMI port, valamint mostanság megfigyelhető a DisplayPort csatlakozó.

Egyre több notebook érkezik a windows új verziójával a Windows 7-tel, viszont ebből is főként a legbutább verziók, a Home, Home Basic, illetve Home Premium. Az első kettő felfogható az XP Home verziójának, és lényegében semmit nem tudnak a nagyokhoz képest.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://youkouneko.blog.hu/api/trackback/id/tr961701740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása